Ha ilyen vizsgálatokat végeznénk Magyarországon, mondta a sztárgenetikus akkor, száz anya közül 97 nem szülné meg a homoszexuális gént hordozó gyermekét. A társadalomban a mássággal szemben nagyon nagy ellenérzés van. 

Néhány évvel ezelőtt bejárta a világsajtót a hír: Dean Hammer mikrobiológus megtalálta az X kromoszóma egyik végszakaszán a homoszexualitást okozó gént. A bombaként robbanó felfedezés éppúgy megosztotta a tudományos köröket, mint az érintetteket. A tudósok korábban is feltételezték, hogy a homoszexualitásnak genetikai meghatározottsága is van, mert az egypetéjű ikervizsgálatok során már kiderült, hogy ha az egyik testvér homoszexuális, akkor ötven százalék valószínűsége van annak, hogy a másik is az. A kétpetéjűeknél, ez az arány csak 15 százalék. Persze adódik a kérdés, hogyan lehetséges, hogy az egypetéjű ikreknél, ahol teljesen azonos a kromoszómaállomány, előfordul hetero és homoszexuális testvérpár is. Czeizel szerint ez azért lehetséges, mert a genetika nem egyenlő a végzettel. A gének megszabják, hogy valakinek milyen hajlamai vannak. De ez csak lehetőség, nem mindenkinél kerül felszínre. 
 
Szerző: Ventura Blvd  2009.02.09. 21:14 3 komment

Címkék: genetika homoszexuális gén

A bejegyzés trackback címe:

https://mertmegerdemled.blog.hu/api/trackback/id/tr66933380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jacques Ucca (törölt) 2009.02.11. 15:43:06

""De ez csak lehetőség, nem mindenkinél kerül felszínre. ""
Asszem ennyi a lényeg...
Inkább a cukrosbácsik génjeivel kellene valamit kezdeni..

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.02.11. 22:41:06

Azzal nem tudok vitatkozni, amit Czeizel a genetikáról mond, de azt azért hozzáfűzném, hogy mások szerint a homoszexualitást több gén örökíti (és kell egy "kritikus tömeg" ahhoz, hogy az utód homoszexuális legyen), más feltételezések szerint gét vagy több gén ÉS környezeti tényezők stb. Az, hogy egy (a továbbadás szempontjából) hátrányos tulajdonság mért marad fenn az évezredek során, nem blogbejegyzést, de PhD-dolgozatot is megérne.
Azt viszont a hon legnagyobb média-genetikusa elárulhatná, honnan szedi ezt a 97%-ot, ami indokolatlanul soknak tűnik. Hogy mást ne mondjak, nehéz elhinni, hogy 100-ból 3 nő ne lenne annyira liberális gondolkodású, hogy túllépjen ezen a kérdésen. És hogy ne lenne 3 vallásos (a legtöbb vallásban az abortuszt nem nagyon csípik). Ha ehhez még hozzávesszük, hogy vannak biszexuálisok, akik szintén szülhetnek ... stb. Tudom, hogy nagyon groteszk ez a lista, csak azt szeretném alátámasztani, hogy Czeizel itt téved vagy hangulatot kelt. Egyébként az az érzésem, az utóbbiról van szó. A jó doktor, ha kell, a saját fiának privacy-jét is beáldozza, csakhogy üssön egyet az intoleráns lakosságon: republicator.blog.hu/2008/08/04/kamingaut_avagy_kenyszeru_nyelvujitas
süti beállítások módosítása