Örülj, hogy dolgozhatsz, mondta a főnököm, tegnap, amikor kiderült, hogy állapotos kolléganőm, hasa görcsöl, ezért elmegy betegállományba. És valószínűleg szülésig már ottan is tartózkodik. Kérdeztem a főnököt, hogy kit veszünk fel helyettesítésre. Mire ő: senkit. Majd te meg csinálod
 
Remek. Mondom, hogy ok, de nem gondolja, hogy ez azt jelenti, felére esett a fizetésem?
Már mér esett volna, így ő.
Hát, mert éppen dupla annyit kell dolgoznom, mint korábban.
Mire ő, újra, mint egy papagáj. Örülj, hogy dolgozhatsz. 
Na most ezzel a szemlélettel elég sok bajom van.
1. Ha kétszer annyi munkát rád sóznak, akkor két dolgot tehetsz
a. kétszer annyi időt töltesz munkával
b. fele olyan rendesen dolgozol.
Ha kétszer annyi időt töltesz munkával, akkor
a. nem marad időd a pihenésre, a gyerekedre, a párodra. Vagyis a gyereked elkezd csavarogni, a párod más nő után néz, a pihenés hiánya miatt hibázni fogsz. Ezért kirúgnak
b. fele olyan rendesen dolgozol. És ezért rúgnak ki.
 
Nem ezt nevezte Marx kizsákmányolásnak?
Emlékeimben feldereng:
„ A munkaerő egy olyan áru” mondta a mostanában megvetett szakállas ember, „amely a saját értékénél többet termel, mely többletértéket a tőkés ellenszolgáltatás nélkül elvonja”.
 
De azt még a Marx tőkései is tudták, hogy ha annyit sem fordítanak a munkaerő árujukra, amennyiből az, a saját munkaképességét újratermeli, akkor nem lesz nekik kit kizsákmányolni.
 
 

 

Szerző: Ventura Blvd  2009.01.30. 11:03 2 komment

Címkék: marx kizsákmányolás értéktöbblet törvény fele fizetés dupla munka

A bejegyzés trackback címe:

https://mertmegerdemled.blog.hu/api/trackback/id/tr26911957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2009.01.30. 16:23:38

Hát igen, Abszurdisztánban még ehhez is segghülyék a mindenféle szinteken vezető pozíciókban pöffeszkedő alakok.

Nada 2009.01.30. 20:20:19

Kedves Zsame, sírni tudnék. Én is csak szabadúszok, ez igaz, de egyik barátnőm, szintén szabadúszó, két kis gyerekkel, állástalan férjjel, minden úszómedencéjét felmondták egyszerre, ahol eddig úszkálhatott. Vagyis minden munkalehetőségét, melyekből összesítve meg tudott élni. Ilyen csak a mesében, tudom. De vele mégis megtörtént. És jött a számla a gázról, aztán a villanyról, most is ott lógnak a frigón, odamágnesezve. Nem tudja, hogyan tovább. Szóval, bár a szívem szakad, én is azt mondom, örülj, hogy dolgozhatsz, Zsame. Ma. Ebben az országban.
süti beállítások módosítása