Nos, hol is kezdjem. Az előzményekkel (aki olvasta, bocs ugorja át ez a rövid bekezdést!). Szóval adott egy Budapeshez közeli egyházi fenntartású iskola. Adott egy tanárnő, akit a cikkben félapácának aposztrofáltam. És egy nőiesedő, amúgy kedves, okos, nyitott és jóravaló kamaszlány, akit ruházata, hajviselete alapján a tanárnő rosszlánynak minősít, és megkéri az osztálytársakat, ne barátkozzanak vele. De nemcsak vele, teszi hozzá, hanem egy másik lánnyal sem, aki zsidó. A gyerekek otthon elmesélik az órán történteket, felháborodott szülők berohannak az iskolába, igazgatónő vizsgálatot ígér. A tanárnő azonban megneszeli a dolgot, ezért másnap, iskolakezdés előtt személyesen beszélget el a gyerekekkel, megpróbálván meggyőzni őket arról, nem gondolta komolyan, mi több, ez az egész dolog meg sem történt. Vizsgálat emígyen elnapolva, ügy elsikálva.

A beérkezett több mint 300 komment többnyire kétféle volt:

1. Kitaláció az egész, médiafelhajtás megint tények nélkül. Azaz ilyen nem létezik!
2. Ugye-ugye az egyház? Dögöljön meg az ilyen tanerő!

De döbbenetesen sokféle, olykor trágár, máskor megindító, megint máskor komolyan elgondolkodtató megjegyzés is érkezett. "Kerekasztalbeszégetésünkből" valószínűleg az ENSZ megfigyelők sem hiányoztak, volt vallásszakértő, egyházi iskolában tanult és tanuló fiatal, akik általában az egyházi iskola mellett érveltek, édesanyja történetetét, megaláztatását most először elmesélő hozzászóló. (Külön köszent érte!) És szerencsére nagyon sok aggódó szülő is akadt - a történet üzenetét megértve -, gyermekéért aggódó szülő. Mert hát a cél, bármilyen banálisan is hangzik, ez volt. Elmesélni, hogy igen, a gyerek kiszolgáltatott, a szülő is az. Hogy egyházi iskolában történt? Igen, ott. Történhetett volna máshol is. De úgy hiszem, tőlük talán még inkább elvárható, a kirekesztés gondolatának negligálása. Az elhatárolódás. A nyilvánosság bevonása. Nem az asztal alá söprés. De igazatok van, minden pedagógustól, minden iskolától elvárható lenne.

Ez a történet - bár tény, hogy név és cím nélkül - ad hoc kitalációnak, sokszor uszításnak, zsidóbérenc dumának lett beállítva - egy adott iskola, egy adott tanárnő, és sok ott tanuló története. És ha tetszik, mindannyiunké, itt 2009. hajnalán.
Csak valahogy látlelet lett magunkról...

Sokan megkérdeztétek, miért nem szerepel az iskola neve. Mit gondoltok, jobb lenne, ha ott állt volna: a Kismenyét város, Balalajka utcai általános iskolája? Cím, telefonszám?
Mit érünk el vele?
Így azt sikerült - talán -, hogy kinyílt néhány szem. Gyanítom, az adott önkormányzathoz, netán az adott iskola igazgatónőjéhez is elért a hír. Tudják, hogy tudjuk. (S ha az ügy nem mozdul, ha szükség lesz rá, ebben a blogban fogunk nevesíteni.) Az érintetteknek remélhetőleg lehetőségük lesz mindazt bizonyítani, ami abban az iskolában történt.

Nem állt szándékomban sem sértegetni, sem vagdalkozni, és általánosítani sem. Úgy érzem, nem is tettem. Megírtam egy történetet, hasonlókból még olvashattok többet is Túmacs rovatunkban. Mert bizony túmacs van. Eljutottunk idáig.

Szerző: izadóradanken  2009.01.06. 10:17 3 komment

Címkék: iskola általános kirekesztés egyházi

A bejegyzés trackback címe:

https://mertmegerdemled.blog.hu/api/trackback/id/tr72860959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

remarque2009 2009.01.06. 22:04:12

Hozzászólnék.... az anya vagyok. Természetesen gyermekemet kivettem már az intézményből. Már gyógyul, de tele van kérdéssel, kicsit világnézetileg összezavarodott. Miért van az, hogy aki Istenre és Jézusra teszi fel életét, az pont a gyerekeket nem szereti? És hogy hazudhat? Miért nincs benne megértés, elfogadás, miért nem tudja elnézni és tolerálni, hogy nem azért járnak oda gyereklányok, hogy az ő antinő stílusát kövessék? Miért kell letörni egy 13 éves lány minimális önmegvalósító törekvéseit? Pedig aztán nincs haskilátszás meg pirszing, egy alázatot gyakorolt, inkább frusztrációba eső, mint akár visszakérdező lányzóról van szó. De szerencsére veti le görcseit, sokat beszélt az utóbbi egy év megpróbáltatásairól...hamarabb kellett volna lépnünk, ahogy ezt akartuk is, de akkor mindig jött a küzdés a gyerekért, hogy ne menjen el.....minden más lesz, jobb lesz, majd meglátjuk....

remarque2009 2009.01.07. 08:30:06

Egyébként én a "rossz kislány" szülője vagyok, aki "nem tisztességes úton fogja keresni a pénzét felnőtt korában". A "zsidó" gyerek, akinek "szülei lopják a pénzt" nem az enyém.

izadóradanken · http://mertmegerdemled.blog.hu 2009.01.07. 11:43:36

@remarque2009: szia, örülök, hogy olvasod! Kommentelj inkább az első részhez, akár ugyanezt is, azt még mindig sokan olvassák. Úgyse nagyon hitték, hogy ez megtörtént. Hol tart a történet?
süti beállítások módosítása