Láttátok vasárnap a Naplót? És szavaztatok? És mire szavaztatok?
A kérdés ugyanis az volt, hogy bevezetnéd-e Magyarországon azt – az egyik amcsi tagállamban már működő – törvényt, miszerint, ha a súlyos bűncselekményt elkövető honfitársunk harmadszorra is bíróság elé kerül, a bíró ne vacilálhasson, hanem varrja be mindörökre. Ámen.
A Viszkis is nyilatkozott, azt mondta, hogy ő bizony meggondolta volna, elmenjen-e harmadszor is bankot rabolni, ha tudja, hogy végleg lecsukják. Abban az amcsi államban a számadatok szerint két év alatt (azt hiszem) negyven szálékkal csökkent a bűnözés. Ez persze nem csak az elrettentés miatt van, gondolom, hanem azért is, mert a megátalkodott visszaesőket kivonták a forgalomból egy kis időre.
A dolog persze több kérdést felvet, például, hogy szeretnéd-e az adódból eltartani mindörökre a megsokasodott börtöntöltelékeket. (Én nem így csinálnám, és dolgoztatnám őket, vagyis önellátók lennének, és azt ennék, amit megtermelnek. Meleg kell? Ültess fát, vágd ki, rakjál tüzet vagy bányássz szenet, stb. Éhes vagy? Vess, arass, mint a Pillangóban a Dustin Hoffmann. Még kismalaca is volt.
A Viszkis szerint itt nem olyan jók a börtönök, hogy ezt meg lehessen csinálni, mert aki életfogytos, azt semmi nem tartja vissza attól, hogy szökdössön. Nincs veszteni valója.
Elgondolkodtató.
Mit mondjak, nem lennék börtönőr az életfogytosok között. Most gondold el, simán levernek, mint vak a poharat, és mit lehet velük csinálni? Halálbüntetés nincs. Esetleg sötétzárka, kajamegvonás, mondom, mint a Pillangóban.
Egy biztos. Ahogy nehezedik a gazdasági helyzet, és százával rúgják ki az embereket az utcára, úgy nő majd a bűnözés. El merjem-e engedni a kamasz lányomat este, sötétedés után moziba? Az egyik pasit felgyújtják meg lelövik a kisgyerekével, a másikat kiherélik, a francia lányt a Dunába lökik. Lehet, hogy kicsit összemostam a dolgokat. De szándékosan! A bűnözés szempontjából teljesen mindegy, hogy minek mi volt a motivációja. Ezek megtörtént esetek, ahogy az egyre gyakoribbá vált bankrablások is megtörténtek.
Azt gondolom, hogy megfontolandó lenne ez a Három Csapás dolog minálunk. Szerinted?
 

Szerző: Nada  2009.02.24. 09:39 5 komment · 1 trackback

Címkék: börtönbüntetés viszkis életfogytig három csapás dustin hoffmann

A bejegyzés trackback címe:

https://mertmegerdemled.blog.hu/api/trackback/id/tr44962488

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.02.25. 11:49:19

Csapkodás vaktábanValószínűleg egy rosszabb dolog van annál, ha bürokraták akarnak a valóságtól elvonatkoztatva törvényeket alkotni: az, ha a politikusok futnak neki ilyesminek. Nem nagyon lehet mást mondani a Fidesz által elkezdett büntetőjogi szigorítás…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

örökéletingyensör 2009.02.24. 19:13:24

Esetleg ugy ha 4dik csapás a halálbüntetés lenne...Adonkbol tartjuk el azokat is akik ölnek...Meg azt is aki csak be akar kerülni,mert bent jobb,nincs annyi gond(megélhetés,munka, stb)...Ennek valahol nincs értelme..

charlie 2009.02.24. 21:42:10

az ilyen életfogytosokat kölcsönbe adhatnánk a ruszkiknak egy kis szibériai munkára.

FöldlakóEmber · http://kornyezet.blog.hu 2009.02.24. 22:28:45

AZ igaz, hogy az én adómból fizetnék az életfogytos kajáját, stb, de lehet, hogy így még mindig olcsóbban megússzuk, mintha kint garázdálkodna, lopkodna, rombolna. Egyébként jogos, lássák el magukat, dolgozzanak a börtönben, még meg is köszönnék maguk a rabok, de legalábbis sokan közülük!
Nincs erre elég jó börtön? Ilyet kell építeni, ettől is jobb lenne az országnak, kevesebb állami kiadás hosszútávon. És ez utóbbi a kulcsszó, mert a politikusok jellemzően rövidtávon gondolkodnak.

-ling 2009.02.24. 23:27:21

végre valami konkrét, jó megoldás.
ha bevezetik...

nyünyőke 2009.03.06. 14:01:12

igen, jó lenne, ha nem az én adómból tartanák el őket.
1. javaslat: amit már írtak, legyenek önellátóak. Nem csinálják, szarnak bele? Akkor nem lesz fűtés, nem lesz étel, stb, aztán majd rájönnek, hogy jobban járnak, ha normálisan végzik a feladatukat.
2. javaslat: halálbüntetés. Ha súlyos bűncselekményt harmadszorra követ el, valamint egyértelműen bizonyítható, hogy bűnös, akkor halálbüntetés. És szerintem ez még mindig humánusabb, mint hogy akár még 40 évet élj egy börtönben, úgy, hogy tudod, hogy ott fogsz meghalni.
süti beállítások módosítása