Nem igaz, mondta egy interjúban Dr Funk Sándort az Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályának vezető főorvosa, hogy az úgynevezett buli drogokat „kinövik” a fiatalok.
- Nem azt mondom, hogy nem fordul elő, de ritkán. Bár a speedek fizikai függőséget nem okoznak, következményük mégis rettenetes. Egyrészt rendszeres fogyasztásuk következtében emelkedik a vérnyomás, nő a pulzusszám, a kiszáradás veszélye, a vese, a szív terhelése, szorongás, pánik, depresszió alakulhat ki. Másrészt az élet problémáira, a boldogtalanság érzésére való reagálásnak egy olyan útját mutatja, olyan társaságba sodor, amelynek következményeként az amúgy is labilis személyiség fogékonnyá válik más, erősebb drogok, ópiátok / heroin, kokain/ kipróbálására. Ez nincs mindig így, de mindig esély van rá. A keményebb drogok pedig már nem csak lelki, de komoly testi függőséget is okoznak. Az agyban lévő idegsejtek ugyanis felszínükön rendelkeznek olyan receptorokkal, amelyek képesek megkötni a drogokat. Ezek a receptorok arra szolgálnak, hogy ha stresszel vagy fájdalommal találkozunk, akkor az agyunkban termelődő endorfin nevű molekulákat magukhoz kössék, ezáltal csillapítsák a fájdalmat. Endorfinok, a köznyelvben boldogsághormonnak nevezett részecskék a szervezetben mozgás, stressz, munka hatására természetes módon is keletkeznek, és kellemes közérzetet, boldogságot okoznak. A kábítószerek ugyanoda kapcsolódnak az agyban, ahová az endorfiniok, a különbség azonban az, hogy, amíg a szervezet megálljt tud parancsolni az endorfin termelésnek, a kívülről bejuttatott szerekkel szemben kialakul egy olyan tolerancia, amely mind több és több anyag bejuttatását igényli az öröm előidézéséhez. Ugyanakkor hiánya elvonási tüneteket, boldogtalanságot, depressziót, később fizikai rosszullétet okoz. Ezért, ha a szülő észreveszi, hogy gyereke alkalmanként speedeket szed, azonnal meg kell vonnia tőle az anyagi támogatást, hogy ne legyen pénze megvenni ezeket, és ezzel egy időben el kell magyaráznia, hogy mindez mivel jár. Ha egyedül nem képes erre, kérje a drogambulanciákon lévő szakemberek segítségét. Minél előbb megteszi ezt, annál valószínűbb, hogy a folyamatot meg tudja állít.
 

 

Szerző: Ventura Blvd  2009.02.12. 23:21 4 komment

Címkék: kokain heroin bulidrog idegsejtekm

A bejegyzés trackback címe:

https://mertmegerdemled.blog.hu/api/trackback/id/tr39940133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hejhó a raszta 2009.02.13. 01:06:59

"Ezért, ha a szülő észreveszi, hogy gyereke alkalmanként speedeket[talán inkább amfetaminszármazékokat] szed, azonnal meg kell vonnia tőle az anyagi támogatást"
vagy jobb lenne Funk Sándortól megvonni a támogatást!

Szerintem egy szülőnek ilyenkor nyíltan és őszintén kell közelítenie, beszélgetést kezdeményeznie, hogy közösen kovácsolják ki a megoldást a "problémára"

asdyxcqwer 2009.02.13. 04:29:36

"Ezért, ha a szülő észreveszi, hogy gyereke alkalmanként speedeket szed, azonnal meg kell vonnia tőle az anyagi támogatást, hogy ne legyen pénze megvenni ezeket," >> igy lesz 15 evesen diler / rablo a gyerekbol....

pipacsaripacspapucs 2009.02.13. 12:00:57

Támogatom Funk doktor korrekt szakmai hozzáállását. Amit hiányolok viszont: Annak az ismertetését, hogy ha már egyszer valaki fogyaszt valamilyen party-drogot, márpedig elég komoly arányban tesznek ilyet fiatalok, akkor azt is kéne tudni, hogy mivel minimalizálhatják (a enm-fogyasztáson túl) a veszélyeket, hogyan lehet elsősegélyt nyújtani, stb.

A riogatásból már tudományosabb-bulvárabb szinten elég gyakran van részünk, miközbe a fogyasztás nem csökken. Mint Hofi mondta: Nálunk van harc (az alkoholizmus ellen), és van alkoholizmus. Harcolunk, hátha elveszítjük...

A gyerekeket kéne megóvni, és nem riogatni, ismeretet elfedni, eszköztelenül hagyni a környezetet.

Szerintem...

-= If =- 2009.03.12. 23:38:57

Az álhírek, a hoaxok a legveszélyesebbek és legártékonyabbak egy olyan témában, ahol a pontos, korrekt tájékoztatás és az alkalmazásában pozitív nevelés/tanácsadás lenne a legfontosabb. Preventíve. Nem utólag, elvonóban.
Szerintem.
Elgondolkodott ezen már valamely fehérgalléros?
süti beállítások módosítása