A kilencvenes évek elején történt Tatabányán, a kórház újszülött osztályán. A kórházi hulladékok között találtak egy 80 dekás, koraszülött csecsemőt, élve. Kitört a botrány, hogy az orvosok nem tettek meg mindent a baba életben tartásáért. Vizsgálat, nyomozás, országos ügy lett. Soha nem fogom elfelejteni, azt mondta neonatológus ( újszülöttek gyógyításával foglalkozó szakorvos) ismerősünk, hogy ennek a botránynak az lesz a következménye, hogy ezentúl, legalább is egy darabig, minden életképtelen, koraszülött kisbabát erőnek, erejével életben fognak tartani. Ez pedig, nem csak azért baj, mert nagyon sok pénzbe kerül az egészségügynek, és a társadalomnak. Hanem azért, mert egy súlyosan fogyatékos gyerek felnevelése a szülőknek túl nagy teher. Egy kisbaba elvesztése rettenetes tragédia, de születhet helyette egészséges. 

Emlékszem akkor kitört a vita, hogy dönthet e egy orvos Isten helyett élet és halál dolgában. 
Sokan újkori Tajgetoszt emlegettek.
Én meg azóta sem tudom eldönteni kinek van igaza. Annak, aki azt mondja az életet Isten adja és csak ő veheti el. Vagy annak, aki szerint vannak az élettel összeegyeztethetetlen állapotok, amikor hagyni kell csendesen eklmenni azt, aki élni képtelen.
 
(Azoknak, akik nem tanulták az iskolában: az ókori spártaiak halálos szelekciónak vetették alá a kisbabákat. A mítosz szerint azokat a csecsemőket, akiket a vének tanácsa nem tartott alkalmasnak, hogy kemény katonája legyen a városállamnak, ledobták Tajgetosz hegyéről.)
 
PS: Egyébként egy Teodorosz Pitsziosz nevű görög antropológus öt évig vizsgálta a híres hegy lábánál feltárt csontokat. Nem talált a két és fél ezer esztendős maradványok között egyetlen olyan darabkát sem, amiről feltételezhető, hogy a Tajgetoszról levetett újszülött csont lehetett volna.
Forrás: http://www.ringmagazin.hu/index.php/toertenelem-multidez/2384
 
Szerző: Ventura Blvd  2009.02.11. 10:35 4 komment

Címkék: eutanázia tajgetosz kegyes halál életképtelen koraszülött

A bejegyzés trackback címe:

https://mertmegerdemled.blog.hu/api/trackback/id/tr32936442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nada 2009.02.11. 12:07:53

Arra nem gondolt ez a Teodorosz, hogy a kis zsenge újszölötteket szőröstűl-bőrőstűl-csontostól felfalták a hegy lábánál várakozó kutyák, cicák, őstulkok? Csecsemőfaló falót se talált? És falócsontokat? :)

charlie 2009.02.11. 12:49:08

@Nada: akkor is maradt volna valami. ha tényleg több ezer csecsemőt ledobtak ott, éveken keresztül. de a fószer _semmit_ nem talált.

Jacques Ucca (törölt) 2009.02.11. 15:40:02

Azért sok híres ember életrajzában lehet olvasni hogy szülés után fel sem sírt vagy hogy lemondtak róla és mégis jött valaki aki adott neki egy sallert és kialakult idővel..
Szóval én azért óvatos lennék, még elég keveset tudunk ezekről a dolgokról ahhoz képest hogy "angol tudósok" már a klónozást erőltetik..

sic! 2009.02.11. 21:14:04

Van, amikor már tudni lehet, hogy a gyereknek nem lesz élete a lélegeztetőgépen túl, és azon sem sokáig... Nem az a fő probléma, hogy fogyatákos gyereket kell felnevelni, hanem, hogy el sem jut odáig, hogy egyáltalán kivigyed a kórház épületéből a kórház parkjába, mert belátható időn belül gépekre kötve is meghal. Adott esetben arról "dönthetsz", hogy még két óráig szenvedjen, vagy még két hétig.

Az "Isten adta, ő vegye el"-elv pedig csak akkor ér, ha nem teszünk meg mindent az "elvétel" folyamatának minél hosszabbra nyújtásáért.
süti beállítások módosítása