Hát a Sanyi elintézte. Hogy ki az a Sanyi. Azt az asszony nem tudja. Csak annyit tud, hogy az ismerősének az ismerőse. Sanyi felajánlotta nekik, meg a falu végén álló, villany és víz nélküli vályogházakban nyomorgó, sokgyerekes családoknak, hogy lakást intéz. Olyat, ahol ingyen lesz a fűtés, meg a melegvíz.

És a Sanyi nem hazudott, mert tényleg fél év múlva már költöztek is
- Ez mikor volt? Kérdezte a riporter.
- Két éve. Mondta az asszony
- Akkor mennyi volt a lakásra a törlesztő részlet?
- Harmincezer
- S most mennyi?
Azt nem tudta az asszony megmondani, mert már régen nem fizetik. Miből is fizetnék. Hiszen ő is, a párja is munkanélküli, meg gyerek is született kettő azóta. Valamint nem fizetik a közös költséget sem. És az se volt furcsa, hogy a banki kölcsönhöz nem kellett jövedelemigazolás, se kezes. A temérdek papírt se tudták végigolvasni, amit alá kellett írni. Hogy most mi lesz? Mindent ugye nem tudja az asszony. Legföljebb visszamennek az anyósához a faluvégre.
 
Eddig a riport, mely válasz a kérdésre, hogyan jutottak az Avason lakáshoz azok a munkanélküli nincstelenek (és nem csak cigányok), akik a kapitány szerint most az összes miskolci rablásért felelnek.
A történet itt tart most.
De, hogy kezdődött?
A fészekrakó programot az állam indította 2005-ben, azért, hogy 30 év alatti fiatalok lakáshoz jutását segítse. A harminc évnél fiatalabb párok állami garanciával akár tíz százalék önrésszel is vehettek lakást. Önrész lehetett a szocpol is, melyet akkor a kormány megemelt. A bankok általában az ügyfél havi nettó keresetének 30-35 százalékánál nagyobb részletet biztonsági okokból nem engedélyeztek. Vagyis ehhez a kölcsönhöz 250-300 ezer forintos havi nettó keresetre volt elvileg szükség. 
Hangsúlyoznám, hogy elvileg.
Mi volt ebben a fészekrakóban a Sanyinak, a Sanyiknak az üzlet? Az, hogy lenyúlták a sokgyerekes családoknak juttatott szocpol egy részét. Hiszen a szocpol összege két gyerekkel 2,4, három gyerekkel 3,8, négy gyerekkel 4,6 millió forint. S ez több, mint, amit lerobbant lakótelepi panelekért, egy hitelfelvételhez, önrészként be kellett fizetni. 
Ez persze nem sikerült volna, ha Sanyi, a Sanyik egyedül vannak Azonban ebben a maffiában banki ügyintézők és ügyvédek, közjegyzők is benne voltak.
 
Most folyik a nyomozás. Majd kideríti, hogy ezeket az embereket átverték.
Tán még azt is kideríti a rendőrség, hogy kik. Bár ebbe nem vagyok biztos
És akkor? 
Azok az iskolázatlan szülőktől született, iskolázatlan gyerekek, akik már tizennégy évesen elkezdik szülni az újabb gyerekeket, akik szintén nem fognak iskolába járni, kapnak majd munkát?
S, ha nem kapnak, miből fognak élni?
Tán csak nem kisebb nagyobb bűncselekményekből?
 
És még egy gondolat. A többségi társadalom rasszizmusa  sovinizmust szül az ellenkező oldalon. De csak addig, míg a többségi társadalom kisebbségbe nem kerül. Évtiezdek, estleg már ötven év múlva egy olyan párt nyeri meg a választásokat, amelynek roma a miniszterelnök jelöltje?
Hogy ez elképzelhetetleN
Gondolj Amerikára. Ugyan ki hitte volna ötven évvel ezelőtt, hogy egy napon egy afro-amerikai származású ember lesz az Egyesült Államok elnöke.
 
Szerző: Ventura Blvd  2009.02.06. 12:40 6 komment

Címkék: lakásmaffia szocpol fészekrakó program avas lakótelep

A bejegyzés trackback címe:

https://mertmegerdemled.blog.hu/api/trackback/id/tr85926292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FöldlakóEmber · http://kornyezet.blog.hu 2009.02.06. 22:43:47

Tragikus, hogy a bürokrácia mennyire átláthatatlan, és mennyire korrupt. És persze mindig a legszegényebbeken csattan az ostor. Azért azt is kiemelném, hogy bár törlesztőrészletet nem tudnak fizetni, azért még vállalnak gyereket! És valóban, az utolsó bekezdés a következmény, meg az, hogy te meg én hiába dolgozunk, hiába fizetjük erőn felül a rengeteg adót, annak nagy része nekik és a gyermekeiknek megy majd segély formájában.

bezzeganya 2009.02.07. 21:02:22

@FöldlakóEmber: "te meg én hiába dolgozunk, hiába fizetjük erőn felül a rengeteg adót, annak nagy része nekik és a gyermekeiknek megy"
Ha nem tetszik a társadalmi felelősségvállalás, akkor megpróbálhatod a másik oldalon: vállalj sok gyereket, és várd a segélyt a többiektől.

gromit 2009.02.07. 22:33:49

@bezzeganya: hat mondjuk a tarsadalmi felelossegvallalas fogalmaba beletartozna sztem, hogy mindenki felelosen gondolkodik es el. aki gyereket _vallal_ az gondoskodni is akar rola. itt ugye nem errol van szo. gyereket csinalni, es varni, h mas gondoskodjon rola, kisse mas kategoria. segelyre epiteni "egzisztenciat"; segelyert csinalni gyereket az per definitionem parazita eletmod.

egyebkent sztem a posztiro is kicsit keveri a giziket a gozekevel. azt sztem mindnki elismeri, hogy a romak helyzetenek a gyokere az iskolazatlansag, meg a csaladtervezes teljes hianya, amibol jon a szegenyseg, munkanelkuliseg es igy tovabb. ettol a kovetkezmenyek meg leteznek es egyszeruen nem ertem, miert kell lerasszistazni azt, a szajara meri ezt venni. gondoljatok, h ez magatol meg fog oldodni? h ha a tobbsegi tarsadalom lesuti a szemet es inkabb nem beszel errol, emrt ez nem piszi, akkor jobb lesz? ha hagyjuk, hogy kizarolag sikhulye skinheadek fogalmazzak meg az o intelligenciaszintjuknek megfeleloen, h mi is itt a gaz? el vagytok tevedve.

az obamas parhuzamrol pedig: ad 1) az egyesult allamokban 40 eve meg kvazi aparheid volt. full szegregacio volt, feketek nem szavazhattak, meg a buszon se ulhettek ott, ahol a feherek. ebbol post-slave-pre-citizen helyzetbol a feketek felkuzdottek magukat az egyenjogu allapolgarsagig (ismetlem: kuzdottek). a celjuk nem az volt, h majd tartsa el oket jol az allam. hanem, hogy ugyanugy elhessenek, tanulhassanak es dolgozhassanak, mint a feherek. ad 2) jelzem, barack obama nem az avasrol jott, hanem egy kozeposztalybeli csaladbol, elt kulfoldon, latott vilagot, es a harvardon vegzett...

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.02.09. 00:23:29

Na, igen, térülök-fordulok, és itt találom magam, ráadásul még mondanivalóm is van!

Azt mondom, rendben van, a néger valóban felküzdötte magát, hogy letehesse a seggét a buszon, hogy tanulhasson, idővel akár még elnök is lehessen, de mit várunk el a cigánytól, akiket tévesen "a magyarok négerei"-nek szokás hívni? Mert a cigány bizony NEM AKAR TANULNI, és azt hiszem, NEM IS TUD TANULNI, és most "csúnyarasszista" vagyok, de inkább: igazmondó.

Nekem van cigány barátom. Dolgozik az asszonnyal együtt, hogy eltartsák az EGYETLEN gyermeket, és kölcsönöket vesz fel, amit rendre visszafizetnek, és hűtőt vesz, nem autót, és szép ruhákat vesz, nem cigit meg piát, és még csak nem is büdös (annyira, mint a többi cigány).
Ők dolgoznak. Tudják, hogy ennyi volt, nem tanulhatnak tovább, mert nem tudnak, meg nem is akarnak, de DOLGOZNAK! Hoppá.

Avas a szégyenünk lett, illetve (remélem) a kiindulópontunk lesz. Mert végre valahonnan ki kellene már indulnunk. Csúnyarasszista módon: aki nem tud felmutatni munkahelyet, segélyen él, több gyereke van, mint foga, azt vinni kell a táborba. A táborba, ahol gyümölcsöt és zöldséget termesztenek, ahol eurpai szintű oktatásban részesülnek, és ahol nincsen konditerem meg tévészoba, csak mogorva, nagydarab, "rosszarcú" (fehér, magyar) őrök vannak.

Itt már csak az átnevelés segít. Ha a kutya egy darabig beszarik a lakásba, csak úgy tudod megnevelni, ha az orrát többször is belenyomod. Ha csak "ejnyebejnyézel" és igyekszel SZDSZ-es módszerekkel rendre nevelni, még a kölykei is teleszarják majd a lakásod, meglátod! :-)

Nagyjából ennyi gondolatom volt most. Köszönöm.

xszolixxx 2009.02.11. 09:14:04

Az nagy távedés, hogy a feketék Amerikában csak úgy felemelték magukat.

Komoly pozitiv diszkrimináció volt a munkavállalásnál. De ez sem sokat segített. A legtöbb fekete pár napot dolgozott, aztán ment vissza segélyre/lopni. A kitartóbbak is szinte mind kihullottak pár hét alatt, mert nem látták semmi értelmét. A több pénz is ugyanúgy kifojt a kezeik közül, mint a segély. Ezt látva az amik egyéni tanácsadók tömegét szabadították az olyan feketékre akikben csak a szikráját látták az akaratnak. Gyakorlatilag gyámság alá vették őket. Segítettek lakást bérelni, berendezni, bankszámlát nyitottak nekik, segítettek beosztani a pénzt amit kerestek. A nagyobb kiadásokhoz a tanácsadó engedélye is kellett stb.
Szóval iszonyatos befektetéssel, több 10 év alatt "kineveltek" egy büszkén dolgozó fekete réteget, akiknek a gyerekeiből már büszke középréteg és vezetők is lettek.
A feketék felemelkedéséhez több dolog is kellett:

- politikai akarat
- gazdasági erő (szerencsére éppen felfutóban volt az ipari termelés. Az autógyárakba tömegével kellett a kétkezi munkás)
- Átgondolt és következetesen végigvitt programok

És még igy sem volt 100%-os a siker, de siker volt.

Sunabouzu 2009.02.11. 18:23:47

Szerintem kéne egy olyan vírust fejleszteni, ami kizárólag a gusztustalan féreg cigányokat pusztítja. Manapság gyenge idegezetűek a skinheadek is, nem tudnák egyenként Dunába fojtani a a retkeseket, főleg a gyerekeket meg nőket. Na meg nincsenek is annyian, hogy gyorsan végezzenek. Gyors, csendes, automatikus és szelektív megoldás szükséges.
süti beállítások módosítása