Ha az óvodáskorú gyerek azt látja a képernyőn, hogy valakit lelőnek, azt hiszi, ez csakugyan megtörtént. Olvasom az NRC Piackutató vizsgálatát a gyerekek internetezési szokásairól. A felmérésből kiderült, hogy már a 6 évnél fiatalabb gyerekek is interneteznek. Természetesen elsősorban játékra használván a világhálót.

Ma már sok olyan számítógépes program létezik, amely gyerekek millióit ülteti a gép elé. A virtuális küzdőtereken a világ bármely pontján lévő játékosok egymás ellen harcolnak, végtelennek tűnő földalatti labirintusokban mágiával és fegyverekkel kell szembeszállniuk rettenetes ellenfeleikkel. S a szülő, mint jómagam is, csak akkor döbben rá, mit is játszik a gyerek, mikor véletlenül elkapja a beszélgetést, mely így szól: "Délután jössz játszani köcsög arabosat?" A szülőben ilyenkor meghűl a vér. Okkal? A kérdésről vitatkoznak a szakemberek. A pszichológusok többsége szerint az erőszakos számítógépes játékok, és az agressziót sugárzó filmek segítenek a gyereknek az agressziót kiélni, kifelé fordítani. Ilyen értelemben hasznosnak is mondhatók. Nem véletlen, hogy a régi mesék, a Piroska és a farkas, meg a Jancsi és Juliska is tele van borzasztó dolgokkal. Egy mesekutató egyszer megszámolta, hogy hatvanpercnyi Tom és Jerry rajzfilmben 88 esetben hajigálták egymás szakadékba verték lapáttal fejbe, szögezték vasvillával falhoz egymást. Amerikai kísérletek szerint ezek a mesék, számítógépes játékok és filmek a gyerekek agressziós szintjét rövidtávon ugyan növelik, de a hosszú távú hatás nem egyértelmű. Az életkornak megfelelő mesék és játékok valószínűleg segítenek a gyereknek a konfliktusok kezelésében, és oldják a feszültséget. A nem nekik való, technikailag tökéletes, készen kapott képek azonban elmossák a határt valóság és mese között és, ha nincs felnőtt, a gyerek mellett, aki segít a látottakat magyarázni, illetve kikapcsolni, ha kell, akkor a feldolgozással baj lehet.

Ehhez még olvasd el ezt is: Csak kicsit halsz meg. Ok?


 

Szerző: Ventura Blvd  2009.01.05. 09:02 3 komment

Címkék: erőszak gyerekek játékok számítógépes internetező

A bejegyzés trackback címe:

https://mertmegerdemled.blog.hu/api/trackback/id/tr52809296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pacmann 2009.01.05. 23:24:49

Szerintem neveles kerdese ki hogy reagala jatekokra. Lehet a jatek agressziv, es agresszivve valhatok En is tole. A mai jatekok, hogy tovabb tartson, gyakran olyan nehezsegi szinteket allitanak a gamer ele, amit meg at tud vinni, de sokat kell vele szenvedni. Itt dol el minden. Ilyenkor lehet agresszivan is fellepni a jatek "ellen" ( szetverem a billzetet, dobalom az egeret, verem az asztalt ), vagy pihentetem a jatekot es kesobb megprobalom ujra. Mig azert egy piroska es a farkas sosem hozott ki a sodrombol. A gyerek szerintem ne jatekra hasznalja a PC-t ( konzolrol ne is beszeljunk ). Ezek, meg a szaros TV elveszik a gyerek fantaziajat. Nem kell elkepzelnie semmit, mert mindent keszen kap.
Ide hozzafuznem meg a chat szobakat. Nahh az aztan a fertő. Szulok!: tiltolistara mindet.
Amugy meg aki sokat jatszik gepen, antiszoc lesz. Azert mert vmelyik jatekban vki egyutt gyilkolja a gonosz droidokat KillThemAll becenevre hallgato jatekossal, azert meg nem lesznek baratok, ismerosok. Semmi.
Es bar mar eddig is sokat offoltam, bocsi, de meg hozzafuznem azt, hogy az igazi bukta az, hogy oke, 9-10 evesen mar ott neteznek, de a draga szulo nem tesz be semmi parental controll-t. Hogy legalabb a azokat az oldalakat tiltana le a bongeszoben amiknek a neveben benne van a porno, sex ... ( *porn*.* - vmi ilyen okos megoldas tuti van ). aztan ha a gyerek kiagyalja hogy lehet ezeket kiiktatni, akkor megerdemli.
Tom & Jerry karacsonyi kulonszam: egymast megajandekozzak ... es mikor Tom azt hitte megolte Jerry-t, akkor jott a kisertet, szal full para volt. Erezzuk a kulonbseget.

Ventura Blvd 2009.01.06. 11:54:36

Szia pacmann
naná, hogy a szülő dolga lenne odafigyelni. Csak az a baj, hogy a gyerek sokkal jobban ért a géphez, mint az anyja, akinek fogalma sincs mi mindent lehet egy képernyő előtt csinálni. A negyven felettiek jórésze max emilezni tud, meg a szövegszerkesztőt használja, de egyáltalán nem tudja ellenőrizni, hogy a gyerek milyen szájtokon járkál és kivel fecseg.
És persze azt sem tudja, hogy ma már fel lehet tenni szűrőket. Erről talán kéne egy bejegyzést is csinálni. No meg persze az alapja az egésznek az, hogy a szülő örül, hogy a kölyök nyugton van, és csendben, nem zavar. Magára zárja az ajtót és hagyja nyugodtan nézni a barátokköztet

Pacmann 2009.01.06. 16:49:42

A mai fiatalok tobbsege analfabeta az informatika teren. Gyakran csak annyit tud mint a szulo. A kek E betu inditja a netet ....! A szulo ha nem is ert a gepekhez, akkor is oda kene neznie, hogy valy miert az a jatekban a meno aki tobb embert ol meg virtualisan. Persze lehet hogy ha majd egyszer ( vagy talan soha ) En is szulo leszek, En is le fogom szarni az egeszet, csak nezhessem a baratok koztet?!
Postot irni errol szerintem folosleges, aki akarja, az utana tud nezni a neten. Vagy az is eleg lenne, hogy megnezi a bongeszo beallitasait. De szerintem a szulo lusta erre.
süti beállítások módosítása