A gyógyító kőszarkofág, ez a különös sírhely a Heves megyei Átány községben található. Azóta gyógyít, mióta a Boszorkányszövetség papjai levették róla a rontást. 
 
A több száz éves szürke tömb a környező sírokhoz viszonyított szabálytalan fekvése miatt rögtön feltűnik az alvégi temetőben. Senki sem tudja, mikor bújt elő a föld alól, de mindenki biztos abban, hogy a kő mozog. Felirata szerint egy kisfiú földi maradványait őrzi. Ez olvasható is rajta: „Kis-Bárczay Mihály szüleinek ölében meghala hevesi útja közepében, testét ide hozták gyászos sírjába, esztendős és öt hónapos korában” 
 
A kőkoporsótól sokáig óvtak a helybéliek. A legenda szerint ugyanis átok ült azon, aki a sírhoz nyúlt. Egészen 2004 novemberéig. Akkor a Boszorkányszövetség papjai levették a sírhoz tapadt átkot. A rontáslevétel híre futótűzként terjedt. Azóta sokan látogatják életük kisebb nagyobb problémáinak megoldását remélve tőle. A falu polgármestere több tucat hálálkodó levelet őriz, melyben a sírt felkeresők leírják, hogy az ezerhétszázas években ide temetett kisded szelleme miként gyógyította meg őket, hogyan békített össze évek óta haragban álló szomszédokat, miként segítette át a vizsgán a hozzá könyörgőket. 
 
A síremlék valószínűleg az 1700as évek végéről származik, valóban egy kisfiúnak állították, aki valamilyen fertőző betegségben, pestisben vagy kolerában halt meg. A síremlék a református temető  tizenharmadik parcellában van, a több sír fekvésétől tökéletesen eltérően, ősi magyar szokás szerinti kelet-nyugat tájolással. Állítólag mozog és csodát tesz.

 

Szerző: Ventura Blvd  2009.03.13. 17:52 2 komment

Címkék: mágia rontás átány boszorkány szövetség kőkoporsó

A bejegyzés trackback címe:

https://mertmegerdemled.blog.hu/api/trackback/id/tr541000451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anselmo 2009.03.18. 09:39:38

Nemigazán hiszem el.
De látom a négysejtes őssejtkísérletektől a mozgó sírokig van itt minden :)
süti beállítások módosítása