Néhány alattomos, kétértelmű mondat elég lehet ahhoz, hogy gyomorgörcsöt, fejfájást kapjunk tőle. Ugyanígy néhány bíztató, megnyugtató szó, képes lassítani a pulzust, elernyeszteni az izmokat. A szavak élettani, biológiai változást okoznak agyunkban, mely változások kémiai üzenetek és hormonok formájában belső szerveinkhez jutnak el. 

Amikor beszélgetünk, szóban vagy írásban kommunikálunk egy emberrel, akkor az agyában konkrét biokémiai változásokat idézünk elő. Ez műszerrel mérhető. Ha valakinek elmondunk egy viccet, és ő nevet, akkor az agyában, mérhető biokémiai folyamatok zajlanak. Ha az orvosa azt mondja neki, hogy halálos beteg és rövidesen meg fog halni, teljesen más kémiai anyagok váltódnak ki. Mióta az agyat működése közben is lehet vizsgálni kiderült, hogy szavakkal pontosan ugyanolyan hatást lehet elérni, mint, gyógyszerekkel.
Persze nagyon nem mindegy, hogy a szavakat ki mondja. Ha egy olyan ember dicsér meg, akire felnézünk, boldogsághormonok tucatjai szabadulnak fel a vérünkben, ugyanez nem történik meg, ha olyasvalaki hízeleg, akiről tudjuk, csak érdekből teszi. Ugyanígy, ha valaki állandóan pocskondiázza a világot, -mint nevezett köpködős bloggerek,- szavai idővel elveszítik hatásukat. Hozzászokunk, immúnissá válunk, pontosan úgy, ahogy a túl nagy dózisban, túl sokáig szedett gyógyszerekhez is. 
 
Szerző: Ventura Blvd  2009.02.14. 17:14 10 komment

Címkék: hormonok szó veszélyes fegyver kémiai üzenet

A bejegyzés trackback címe:

https://mertmegerdemled.blog.hu/api/trackback/id/tr97943059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

88wx335dsf 2009.02.14. 17:33:53

"biokémiai változásokat idézünk elő. Ez műszerrel mérhető."

Forrás?

"Ha valakinek elmondunk egy viccet, és ő nevet, akkor az agyában, mérhető biokémiai folyamatok zajlanak."

Forrás?

"Ha az orvosa azt mondja neki, hogy halálos beteg és rövidesen meg fog halni, teljesen más kémiai anyagok váltódnak ki."

Forrás?

"Mióta az agyat működése közben is lehet vizsgálni kiderült, hogy szavakkal pontosan ugyanolyan hatást lehet elérni, mint, gyógyszerekkel."

Forrás?

alicecsodaorszagban 2009.02.14. 17:42:39

88, látom átjött a lényeg...

Forrááás???

zsoltix 2009.02.14. 17:50:16

Én nem vagyok köpködős. Egyáltalán nem.Viszont ha este gyalog merészkedek ki az utcára,nagy valószínűséggel előfordulhat, hogy leköpnek. Persze ez még a gyengébbik eset,ha nem kerül elő a rugós kés. Ne próbálj meggyőzni,fölösleges.

zsoltix 2009.02.14. 17:58:17

Zsame,semmi bajom Veled,csak nem látod át a helyzetet. Éltél már Hevesen,vagy Jászapátin? Vagy más helyen,ahol az életével játszik,aki az utcára megy sötétedés után? Ez nem pszichológiai probléma.

zsoltix 2009.02.14. 18:23:49

Szóval,ha belém rúg,és lekurvaanyáz egy cigánygyerek az utcán,simogassam meg a kis buksiját,hogy jajj de kis cuki? Ha meg lekeverek neki 1 pofont, másnapra kinyírják a családom.Amiből nem lesz médiahír,mert nem cigó vagyok.

88wx335dsf 2009.02.14. 18:24:03

@alicecsodaorszagban:

Jaja, bekajálok mindent és ha azt mondják, hogy jó még el is hiszem. Meg sem fordul a fejemben az ellenkezője, kérdést pedig nem teszek fel (nem is illik).

Emiatt leszek igazán okos, képzett és széleslátókörű ember.

Ventura Blvd 2009.02.14. 19:22:50

@88wx335dsf: Az őrültmagyar bejegyzés kommentjei között válaszoltam kérdéseidre. Remélem kielégítőn

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.14. 20:09:59

A kommenteket olvasva kinek milyen biokémiai folyamatok indultak meg az agyában? Az enyémben egész jók, mert közben megittam egy pohár sört.

alicecsodaorszagban 2009.02.14. 21:48:42

88, ezen nincs mit bekajálni, a szavak által kiváltott érzelmekről van szó, ha kinyílik a bicska a zsebedben, vagy úgy érzed leöntöttek egy vödör vízzel, netán bizsereg az agyalapod :)

ez meg szubjektív blogbejegyzés, tudományos hivatkozásokkal meg szakdolgozatos lenne.

Nada 2009.02.18. 10:42:42

Megtoldanám. Ha hiszitek, ha nem. A kimondott szavak visszafelé is hatnak. Vagyis ha azt mondod, írod gyűlölettel teli pici száddal, hogy dögöljön meg a rohadt cigány/zsidó, akkor figyeld meg, mi játszódik benned. Mit érzel? Gyomrod görcsben, mellkasban forróság, enyhe émelygés, pulzus szapora, vérnyomás fel... Hát ez történik VELED, amikor gyűlölködsz. A magyar nyelv mágikus nyelv. Azt mondja: mérges vagyok. Mit is jelent ez pontosan? hogy amikor azt hiszed, másra vagy mérges, és jól beszólsz neki, remélve, hogy ezzel most aztán jól kiszúrtál vele, akkor közben a TE szervezeted lett mérgezve. Mérges lettél, mérgezve vagy.
süti beállítások módosítása