Mióta életem kedvenc városait nem csak felülről szemlélhetem a Google Earth révén, hanem nagy többségük utcáin is virtuális sétát tehetek, annyira feljöttek a régi ízek, hogy megint vágyat éreztem az ottani lapok olvasásához.  Ma már erre is van lehetőség, a cikkek teljes egészükben elolvashatók. Mit írnak rólunk, tudják-e például a Los angelesi haverok, hogy mindjárt kisbaltával megyek rőzsét vágni a kandallóba?
 
Los Angeles Times
Nos, tudják. Sőt…! A helyi ügyek után, de még a szövetségiek előtt, minden mást külföldi hírt megelőzve az európai kisnemzeti fogvacogás képei következnek. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ilyen takaros bolgár sparheltet Hollywoodban is megcsodálnak
 
 
 
Úgy látom, a bolgárok, a bosnyákok és a macedónok hamar rájöttek, hogy az Moszkva és Kijev nem tréfálkozik a fagyhalállal éppen a pravoszláv karácsonykor, hanem véresen komolyan saját blöffjükbe gabalyodtak.  Addig is, amíg a lapok kiterülnek, a Macedóniában szorgalmasan vágják a fát,  a bolgárok 60 leváért vehetnek egy köbméter tűzifát, a bosnyákok meg széntelepeket nyitottak az autóutak mellett. Szépen, gyorsan reagált mindenki.
 
 
 
 
 
 
 
 
Csak legyen elég fa Macedóniában!
 
 
 
 
 
 
 
 
lehet,, hogy nekünk is addig kéne szerezni, amíg van?
 
 
 
 
 
 
 
Mennyi idő alatt köthetnek be egy széntüzelésű vaskályhát hozzánk?
 
 
 
The Washington Post
Itt is rögtön az elnökné után jövünk a magunk gázos ügyeivel, amit nem gondoltam volna.  Az egyik képen még Bush elnök neje mutatja meg a Fehér Ház étkészleteit, s avatja be a következő elnök embereit, melyik való hivatalos alkalmakra, s melyik családi vacsorára.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nálunk is így van ez, ami csorba, azt nem rakjuk ki ünnepnap
 
Aztán egy igen hosszú és alapos cikk következik a gázügyről, benne a legfontosabb tények és számok, minden spekuláció nélkül, hogy mi állhat a háttérben. Az egyik szakértő szájából megnyugtatóan hangzik az a részlet – „Ukrajnának talán szintén pénzügyi segítségre volna szüksége, miután nem tudta teljesíteni fizetési kötelezettségeit, pedig tavaly alacsonyak voltak az árak.” – Hát, remélem, egy kis pénzzel el lehet simítani a balhét, és megint lehet fűteni a belgrádi és szófiai lakótelepeken is. A Post egy nagy képgalériával számol be arról, hogy amúgy Európában nagy hó és borzasztó hideg van. De, mennyi pénz kell a békéhez?
 
 
 
 
 
 
Hát, tényleg nem az a szokványos olasz kép…
 
 
 
 
 
 
 
 
Az idilli drezdai tájról nem derül ki, hogy a környéken tegnap éjszaka -27,7 fok  hideg volt
 
 
 
The Times
Londonban harmadik hír vagyunk, ami jó, de még nagyobb hatással van rám a cikk elején feltűnő figura, aki bármelyikünk lehetne ebből a régióból. Nem szoktam még hozzá, hogy a nagy és előkelő Times kragujeváci, kassai vagy bácsalmási arcot hozzon a címlapon.
 
 
 
 
 
 
 
Feltűntünk Londonban is
 
A cikk visszafogottságában érezhető, hogy nem akar pánikot kelteni – mi sem állhat távol egy angol laptól – de azért kiérződik belőle az idegesség, hogy Európában nem kevés helyen van -27 fok körül a hideg, gáz meg sehol, és a tél csak most kezdődik. Felsorolja, kiket hogyan érint a gázhiány, és azt is, ki miről tárgyalt eddig, milyen eredménnyel. Idézi Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, aki közvetíteni igyekszik az orosz és az ukrán miniszterelnökök között.  „Putyin miniszterelnök azt mondta nekem, Oroszország leszállítja Európai Uniónak szánt gázt. Tyimosenkó miniszterelnök azt mondta, Ukrajna nem akadályozza a szállítást Ukrajnán keresztül.” – Majd az elkeseredett Barroso azt mondta – „A következtetés világos, ha mind Oroszország, mind Ukrajna úgy viselkedik, ahogy állítja, hogy viselkedik, nem lett volna semmi baj.” A Times sem kutatja, hogy miért ez a nagy gázvita, és mi lehet a vége, de a cikk utolsó sorában egy angolosan ironikus, ugyanakkor gyakorlatias és sokat mondó gondolattal sugallja, hogy nem számít gyors megoldásra, „Szakértők szerint a gyenge font felbátorítja az európai ellátókat, hogy a norvég gáz olcsó tranzitútjaként használják Angliát.” 
 
 Le Monde
A párizsi lap ötödik helyen foglalkozik a gázüggyel, ám ennek ellenére a cikk brutálisan egyszerű és világos. 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Yamal-vezeték még úgy-ahogy működik, de a Barátság már nem a régi
 
A mellékelt nagy térképről kiderül, hogy több terv van, mint működő vezeték. Az Északi Áramlás és a ídéli is, akárcsak a Nabucco szép álmok egyelőre, a Yamal kiskapacitású, a Barátság pedig lezárva. A Monde határozottan kijelenti, hogy csak a két ország tudja, mi történt köztük, ki mit tett vagy nem tett, a dolgok Nyugatról nem átláthatók. Senki nem tudja, mennyi adóssága gyűlt fel kijevnek Moszkvával szemben. Ma az oroszok és az ukránok is katasztrofális anyagi helyzetben vannak, mindketten bedobtak egy-két trükköt, hogy pénzt sajtoljanak ki a másikból, vagy, ha ez nem megy, hát Európából. Persze, az ügyben sok a politika, a stratégia, de egyedül a Monde említi, hogy mindkét országban bűnözök tömege van az olajüzletben, akik hol harcolnak egymással, hol pedig – akár közös cégek révén is – euró milliárdokat tudnak keresni a Barátságon. 
 
Frankfurter Allgemeine Zeitung
A németek aztán…! Itt euro centre pontosan elszámolnak a két ország között.  A csatározás tétje 2,1 milliárd dollár, a zsetonok neve pedig „gázlopás” illetve „technikai gáz”.  Vártam a németektől, hogy megmagyarázzák, a cikkcakkos vezetékhálózatba – az ukránok szerint – éppen annyi gázt kell pumpálni a működéshez, amennyivel az oroszok vádolják őket, hogy ellopták. A nagy számolás végén a FAZ is elismeri, rengeteg titkos szerződés van Oroszország és Ukrajna között gázügyben is, amiket Kijev most nyilvánossá akar tenni. Mivel ezeket nem ismerjük, jobb nem állást foglalni, kinek lehet igaza. Ezzel lezárja témát, Németországnak most több megrázó ügye is van, hiába a nagy hideg, azokkal kell foglalkozni.
 
Der Standard
Ausztriában már vezető hír a gázhelyzet alakulása, nem csoda, ők sem kapnak orosz gázt, nagyjából ott is tartanak, mint mi, korlátozni kell a 100 legnagyobb ipari üzemműködését, amelyek elsősorban az acél, a vegyi-, a papír- és a cementiparban dolgoznak. Az osztrákokat is feltöltött tartalékokkal érte a válság, de ők minden más nyugati országnál jobban is függnek az orosz gáztól. Az osztrák gazdaságminiszter említ egy időbeli szempontot, szerinte ilyen bonyolult ügyben két hétnél előbb nem lehet megállapodni, de lehet, hogy ennél is tovább tartanak a tárgyalások. 
 
 
 
Gazeta Wyborcza
Tudni kell, hogy ami nekünk Erdély, az a lengyeleknek Ukrajna. Az oroszokkal meg amúgy is…, szóval nem csodálható, ha már a főcím is „Gáz-szükségállapot”, az első sor végén felkiáltójel. „Oroszország első alkalommal függesztette fel Európa gázellátását Ukrajnán keresztül!” Hajnalban akadozni kezdett a Lengyelországba érkező géz mennyisége is, háromnegyed hétre meg nullára csökkent.  „Tragédia bontakozik ki Európában.” A lap ismerteti, mely országokkal került közös sorsa Lengyelország,  Idézik Solanát, aki most az európai diplomácia feje, hogy – „Nem volna szabad a gázt politikai fegyverként használni” – majd leírják az EU vezetőinek kapkodását, és végül „Ultimátum”-nak nevezik Moszkva magyarázatát, miért is nem politikai ügy az, hogy Ukrajnának hirtelen két és félszer annyit kell fizetnie a gázért, mint előtte. 
 
Mladá Fronta Dnes
Prágában minden más hírt kiszorít, hogy a mozdonyvezetőből lett belügy, majd későbbi miniszterelnök, Stanislav Gross tizenhárommillió koronáért lakást vett Floridában.  Grosst 2005-ben éppen azért menesztették, mert nem tudott elszámolni, miből tellett neki luxuslakásra. (Egyesek szerint olajipari privatizációból, mások szerint a feleségének volt jól menő kuplerája.) Csoda-e, ha emellett a gázügy és az Európai Unió cseh elnöksége alig fér az első oldalra.
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
Prágában egy miniszterelnöknek is el kell számolni azzal, miből van lakása
 
Az uniós komisszárok prágai gáztanácskozásáról még nem sokat lehetett írni tegnap. Az amúgy verekedős, nagytermészetű cseh miniszterelnök meglehetős egykedvűen hallgatja Barroso szavait az újság képén, talán már az ebédre gondolva. Hogy mi volt a kaja? Már mondom is. Egy különlegesen elkészített gulyás, leves, gyöngytyúk, rebarbarával ízesített kalács, bor michlovi habán kelyhekből fogyasztva.
 
 
 
 
 
 
 
 
Gáz van? Nincs gáz? Szerezz, te vagy a fogó!
 
Viszont egyedül a Mladá Fronta játszott el az adódó szóviccel, hogy összekapcsolja a világtörténelmi pillanat két fő eseményét. a gáz és Gáza ügyét. Ki más, ha nem Svejk derék unokái!
 
Szerző: Ventura Blvd  2009.01.08. 07:54 Szólj hozzá!

Címkék: post sajtószemle gross le monde bosnyákok bolgárok los angeles times barroso the whashington the times der standard gazeta wybrocza

A bejegyzés trackback címe:

https://mertmegerdemled.blog.hu/api/trackback/id/tr19864857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása