"Gyógyítani az embert, nem a tünetet kell" - Magyarországon ez elképzelhetetlen
 

Az indiai ayurvéda a test, az elme és a lélek harmonikus egységét hirdeti. Azt vallja, hogy akkor egészséges az ember, ha alkotó részei: a test az érzékszervek, ez elme és a lélek egyaránt egészségesek. Gyógyítani ezért sohasem a tüneteket kell, hanem az embert, aki bajban van, ezért valamiféle betegségbe menekül. Úgy tekinti az emberi testet, mint energiák hömpölygő folyamát.
A testben hömpölygő energiák a Vata, Pitta és Kapha nevet kapták valamikor az ősidőkben, de nevezhetnénk őket bármiféleképpen, a lényeg az, hogy minden egyes energia folyamnak megvan a maga elsődlegesen uralt területe fizikai, és szellemi szinten.
Ezek a következők:
A Vata: Szabályozza az összes mozgással, az impulzusok továbbításával, az élelem és tápanyagok szállításával és a légzéssel kapcsolatos folyamatokat. Ez az energia határozza meg az ember temperamentumát.
A Pitta: A test kémiai folyamatainak, az emésztésnek, az anyagcserének az irányításáért felelős. Szellemi szinten: a meggyőződés, bátorság és hősiesség alapja.
A Kapha felelős a betegségekkel szembeni immunitásért és az energia raktározásáért. Szellemi szinten az érzelmi stabilitásért és a kitartásért. Minden emberre jellemző, valamelyik energia túlsúlya.

Diagnózis: Az ayurvédikus orvos a betegség típusából, a beteg viselkedéséből, érzelmeiből, alkati jellemzőiből pontosan következtetni tud a hozzá fordulók típusára. A diagnózis felállítása rendszerint egy sok kérdést tartalmazó teszt kitöltésével kezdődik, és fizikai vizsgálatokkal, pulzusdiagnosztikával folytatódik. Az ayurvédika a betegség okának kutatásakor nemcsak a szervezet működésének elváltozásaira figyel, hanem a beteg viselkedésére, hangulatváltozásaira és gondolataira is. Ezért a gyógymódot, mely általában nem csupán a gyógyszer felírásából, hanem életvezetési, táplálkozási, testedzési tanácsokból áll, egyénre szabottan állapítja meg.

Kezelés: Az ayurvédikus technikák a legkülönbözőbb terápiákat jelentik. Ezek lehetnek, étrendi javaslatok, gyógyszeres kezelések, sebészeti eljárások, esetleg jógagyakorlatok. Hasznos, ha az ember típusát egy szakértő ayurvédikus tanácsadó határozza meg, de az ember önmaga is képes egy olyan alapos önvizsgálatra, melynek eredményeként ráérezhet a saját, alapvető személyiségére és ennek megfelelően alakíthatja ki a számára megfelelő ételeket, foglalkozásokat, testedzést, a munka és pihenés harmóniáját, egyszóval a számára egészséges életmódot. 

 

Szerző: Ventura Blvd  2009.01.13. 16:42 Szólj hozzá!

Címkék: tanácsadás és test szellem jóga harmónia ayurved egysége ayurvédikus vata pitta kapha

A bejegyzés trackback címe:

https://mertmegerdemled.blog.hu/api/trackback/id/tr45807425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása